Today I keynoted the Dutch Moodlemoot (mootnl12). I talked about how current times force us to let go of curricula, why it is more important than anything else to teach students how to learn, what it means to work in a knowledge society (work becomes synonymous with learning) and what this might mean for a virtual learning environment like Moodle. Unfortunately this talk was in Dutch and so will be the accompanying blogpost.
De slides van het praatje staan op Slideshare, maar zijn ook als PDF te downloaden.
[slideshare id=13132066&doc=120530mootnl12-120530061213-phpapp01]
Hieronder, ongeveer op volgorde van de presentatie, links naar achtergrond informatie:
De organisaties waar ik als vrijwilliger voor werk zijn Bits of Freedom, helden en strijders voor digitale burgerrechten en de Nederlandse chapter van de Internet Society.
Mijn leesgedrag is te volgen via Goodreads en Daytum.
Al mijn blogposts die met Moodle te maken hebben zijn via deze link te bekijken. Eerdere presentaties staan allemaal online bij Slideshare.
Het fantastische boek Teaching as a Subversive Activity staat in zijn geheel online.
De Open Schoolgemeenschap Bijlmer is een school waar een aantal van de jaren zeventig onderwijs-idealen nog hoog in het vaandel staan.
Het Peter Drucker Institure is een goed beginpunt om wat meer over de grote business denker te weten te komen. Probeer ook zijn Wikipedia pagina. Alle quotes in de presentatie komen uit het boek Management.
De Wikipedia pagina over het Cynefin framework legt goed uit wat het is. Harold Jarche heeft een ijzersterke blogpost geschreven waarin hij dat framework toepast op leren en daar vergaande conclusies voor organisaties uit trekt. Lees ook zijn drie principes voor “net work”.
Ben Goertzel is de “transhumanist” die in A Cosmist Manifesto erg ver vooruitblikt (naar een post-singularity wereld).
Meer informatie over de pedagogiek van Moodle staat in de Moodle Docs.
Het artikel over Massive Open Online Courses (MOOCs) is een goede inleiding. Zelf heb ik actief meegedaan aan de Learning Analytics MOOC. De Moodle discussie over corporate use-cases van analytics vind je hier.
Twee voorbeelden van mijn eigen leer-experimenten zijn de grassroot leesgroep over het Learning in 3D boek en de workshop op de Online Educa over Learning Scenarios. Allebei deze sites zijn gemaakt met WordPress.
Scott Jenson had jaren zijn eigen design consultancy and werkt nu als Lead UI Designer for Mobile bij Google. Hij weet dus waar hij het over heeft. Zijn boek The Simplicity Shift staat integraal als PDF online.
Drupal kent al een tijdje het concept van distributions. Moodle heeft misschien met de Flavours plugin al een beetje hetzelfde in huis.