Guest editor for a day

Maurits Martijn from the Dutch online news medium De Correspondent asked me to be a guest editor for his newsletter. He asked me which sources I wouldn’t want to miss and would recommend to others. Below my Dutch reply to his questions (without the mailing list tracking codes…):

1. Cory Doctorow op Boing Boing

Zoals ik nu voor jullie dit lijstje samenstel, zijn er mensen die dat al jaren voor mij doen. Een van mijn helden is de sciencefictionauteur en activist Cory Doctorow. Bijna elke dag plaatst link naar interessante artikelen op Boing Boing. Het is een meesterlijke mix van digitale rechten, internetcultuur en politiek commentaar. Hij weet daarbij zaken vaak fantastisch te framen. Als Bill Gates de FBI steunt in plaats van Apple dan zet hij daar ‘Bill Gates: Microsoft would backdoor its products in a heartbeat’ boven. Doctorow schrijft ongelooflijk veel. Lees hier hoe hij dat voor mekaar krijgt: Writing in the Age of Distraction.

2. Evgeny Morozov

Evgeny Morozov is een vlijmscherpe criticaster van het libertarische, publieke ruimte vretende, innovatie-über-alles gedachtegoed zoals dat vaak uit Silicon Valley komt. Vorige week fileerde hij bijvoorbeeld hun perspectief op het basisinkomen. Zijn stukken zijn niet altijd even vindbaar, maar hier vind je de stukken die hij voor The Guardian schrijft. Zin in meer? Lees dan vooral zijn boek To Save Everything, Click Here waarin hij de heilige huisjes van maakbaarheid 2.0 (denk aan open data, de Quantified Self, netwerkdemocratie, en natuurlijk Big Data) één voor één omver schopt.

3. Bruce Schneier

Als je snel een overzicht wilt hebben van wat er nu op het gebied van digitale rechten speelt, dan kun je het beste beginnen met het lezen van het boek Data and Goliath van Bruce Schneier. Ik ken niemand die zo helder kan schrijven over hoe technologie onze rechten kan beperken en wat wij daaraan kunnen doen als hij. In dit boek legt hij bijvoorbeeld uit waarom het feit dat terroristische aanvallen zo extreem weinig voorkomen ervoor zorgt dat je in het bestrijden van terreur vooral false positives tegenkomt én waarom bedrijven nooit hun eigen verzamelwoede zullen reguleren en dat dus is wat je als overheid moet doen. Schneier heeft ook een zeer lezenswaardig blog.

4. Ta-Nehisi Coates

In de afgelopen jaren heb ik geen boek gelezen dat mij harder heeft geraakt dan Between the World and Me van Ta-Nehisi Coates. Met de digitale wereld heeft het weinig te maken, maar met mensenrechten des te meer. Coates schrijft namelijk over wat het betekent om zwart te zijn in Amerika. Ik was na het lezen letterlijk ziek van mijn white privilege.

5. Mijn favoriete technologiepodcast

Ik ben een fervent podcastluisteraar. Al bijna tien jaar staat This Week in Tech bovenaan mijn playlist. Gastheer Leo Laporte bespreekt met zijn gasten in anderhalf uur (door mij afgeluisterd op anderhalve snelheid) het technologienieuws van de week. Ik kan de grote Amerikaanse technologieblogs met een gerust hart overslaan en blijf op de hoogte van wat er gebeurt met Google’s Alphabet, Apple versus de FBI, Virtual Reality of de Blockchain.

6. Meer lezen?

Tot slot, vier nieuwsbrieven die ook een abonnement waard zijn:

Wait but Why, omdat Tim Urban als geen ander in staat is om complexe vraagstukken met humor en inzicht terug te brengen naar hun essentie. Audrey Watters, voor een hyperkritische kijk op onderwijstechnologie en Stephen Downes voor een filosofische kijk op hetzelfde onderwerp.

En niet te vergeten de nieuwsbrief van Bits of Freedom!